Özel Erişim Menüsü

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj

YYS Nasıl Yapılır?

” YYS; Sonda Verici, Bentonit, Ters Tarayıcı gibi son teknolojiyi sisteme dahil eden bir yöntemdir. Bu yöntemle kılavuz (pilot) delgi yer altından bulunduğu konumu belirterek ilerler ve işlem sonunda yeryüzünde bulunan hiçbir yapıya zarar gelmez. ”
Yönlendirilebilir Yatay Sondajla yapılan işlemleri 3 kısımda inceleyebiliriz; Kılavuz Deliğinin Açılması, Genişletme ve Boru Çekme.

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj İşlemleri

Kılavuz Deliğinin Açılması;
Belirlenen noktalar arasında delinecek yolun ana hattı ve güzergahı bu aşamada kılavuz delgi ile delinir. Yönlendirilebilir kılavuz başlığı; elektronik cihazlar, eğim-derinlik ölçer eşliğinde 3 boyutlu tarama yaparak yer altında delik açar ve önceden belirlenen B noktasına ulaştığında yönlendirme işlemi tamamlanır.

Yönlendirilebilir yatay sondaj

Genişletme

Kılavuz deliğinin geçecek boru hattına uygun çapta genişletilmesi işlemidir. Farklı boyutlardaki genişletme kafaları (reamer) B noktasına varan kılavuz delgiye bağlanır ve kazılan toprağın düzenli boşaltımı sağlanarak genişletme işlemi başlatılır. Hidrolik pompalarla basıncı ayarlanan kaydırıcı akışkan madde eşliğinde sürtünme direnci minimuma indirilir ve sondaj tamamlanır. Deliğin çökmemesi ve sondaj çamurunun tahliyesi için bazı anlarda pompa veya kepçe kullanılabilir.

Boru Çekme

Döşenecek olan boru ya da ürün genişletme kafasına bağlanır ve YYS makinesi ters yönde gidecek şekilde hazırlanır. Yani YYS metodunda boru itme değil boru çekme yöntemi kullanılır. Ancak borunun genişletme başlığı ile birlikte dönmemesi için araya özel bir aparatın takılması gerekir. Boru çekme işlemi tamamlandıktan sonra borunun dış çeperi ve açılan tünelin iç çeperi arasında kalan alan sondaj çamuru ile tamamen dolu olduğundan dolayı yatayda ve düşeyde gelen yükler ve gerilmelerden etkilenmeyecektir.

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Uygulama Alanları

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj; otoyol, karayolu, demiryolu, bina altı geçişleri, hava limanı geçişleri, sulama kanalı gibi şehirleşmenin olduğu alanlardan; akarsu, göl, nehir, tepe gibi doğal oluşumlara kadar geniş kapsamlı uygulama alanına sahiptir.
En ekonomik ve güvenilir sondaj yöntemi olan YYS ile atık su hatları, yağmursuyu hatları, doğalgaz hatları, içme suyu hatları, isale hatları, petrol boru hatları, elektrik hatları, telekomünikasyon hatları, yaya alt geçitleri gibi çok çeşitli işler için kullanılabilmektedir.

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Avantajları

Bu tekniğin en büyük avantajı öncelikle güvenilir ve ekonomik olmasıdır. Özellikle yoğun trafiğin ve yaşantının olduğu noktalarda minimum yerleşim ile maksimum iş sağlayan bu sistem düşük oranda tamirat ve düzeltme gerektirir. Minimum çevre tahribatı ve ses kirliliği sağlanır.
Oldukça az bağlantı gereksinimi sağladığı için tek bir noktadan giriş yaparak on metrelerce mesafeye ulaşılabilmektedir. Bu özellik esnek contalı boru bağlantısıyla birleştiğinde minimum düzeyde su sızıntısı sağlamaktadır.
Sahip olduğu verici, tarayıcı ve yönlendirilebilir ileri teknoloji sistemleri ile daha önceden yapılmış alt yapılara, kablo hatlarına, su ve kanalizasyon sistemlerine zarar verilmez.

Yönlendirilebilir yatay sondaj araçları

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Boru Tipleri

Polietilen ve Korige boru tiplerini en çok tercih edilen boru tipleridir. Gelişen plastik teknolojisini takip ederek yaptığımız işler ve ihtiyaçlar doğrultusunda en doğru tercihleri müşterilerimize sunmaktayız.

Yönlendirilebilir yatay sondaj boru tipleri

Polietilen Boru Özellikleri

  • Bu borular yüksek esneme özelliğine sahiptir. Bu da kolay montaj sağlar ve yer altı hareketleri, kurulum sırasında darbelere dayanıklılığı beraberinde getirmektedir.
  • Yapıları; UV ışınlara, kimyasal maddelere, aşındırıcı maddelere ve tuzlu suya dayanıklılıklarıyla özellikle suyun olduğu inşaat alanlarında tercih edilirler.
  • Suyun kokusunu veya tadını değiştirmedikleri için sağlıklıdır ve bu yüzden su hattı çekmede tercih edilirler.
  • Birleştirilmeye uygun olduğundan montajlarda kolay sonuç alınır ve hata oranı neredeyse sıfırdır.
  • Ömürleri uzundur.
Yönlendirilebilir yatay sondaj boru tipleri

Korige Boru Özellikleri

  •  Aşınmaya ve kimyasallara karşı hem içerden hem de dışardan yüksek dayanıklılık gösterir. Pürüzsüz bir iç yapıya sahip olmasından ve yapışmaya engel olmasıyla özellikle kanalizasyon ve atık su sistemlerinde tercih edilir.
  • Hafif olduklarından, darbelere dayanıklı olduklarından ve teleskobik yapılarından dolayı istiflemeye, stoklamaya ve taşımaya oldukça uygundur.
  •  Birleştirmesi son derece kolaydır. Bu kolaylık aynı zamanda birleştirme ve döşemede de avantaj sağlamaktadır.
  • Sızdırmaz, esnek ve bakımı son derece kolay olan Korige tipi borular uzun ömürlüdür.
Yönlendirilebilir yatay sondaj boru tipleri

Çelik Boru Özellikleri

  • Çelik borular diğer boru tiplerine göre çok daha dayanıklıdır. Bu yüzden işlem sırasında ezilme ve boğma yapmaz.
  • Geniş bir üretim imkanı ve ebat seçeneği vardır. Bu sayede yüksek miktarda kaliteli ürün kısa zamanda temin edilir.
  • Yüksek ısıya dayanabildiği için tutuşmama özelliği içerir. Ayrıca ısıya bağlı genleşme (özellikle sıcak su boruları için) oranı düşüktür.
  • Alüminyum ve döküm borulara göre fiyat avantajı sağlar.
  • Korozyona dayanıklıdır ve kireç tutmayan yüzeye sahiptir. Buna bağlı olarak da çürümeye karşı daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Profilleri gereği daha estetik ve temiz bir görüntü oluşturur.

Etüt ve Arazi Çalışması

YYS işleminden önce uygulanacak işlemin en doğru şekilde yapılması için ADT olarak zemin etüdü çalışması yapmaktayız. Etüt alanı firma yetkililerimiz tarafından; arazinin büyüklüğü, konumu, yapısı, derinliği, daha önce yapılmış diğer alt yapı çalışmaları, toprağın yapısı ve kullanılacak malzeme gibi kritik ve stratejik analiz konularda yapılır.
Arazide yapılan incelemeler sonucunda iş programı yapılır ve deformasyonların oluşması, yapılara zarar verilmesi, malzemenin zarar görmesi gibi sorunlar önceden engellenerek hem zaman hem de mali kazanç sağlanır.

Sondaj Çamurunun Önemi

Saflaştırılmış volkanik kil olan bentonit malzemesi ile birlikte zemin tipine göre gerekebilecek polimerlerin su ile karıştırılması ile hazırlanan, delgi esnasında tünelin içindeki hafriyatı yapabilen, teknolojik özellikleri bulunan, tamamen zararsız özel bir çamurdur. Sondaj çamuru tüm sondaj süreci boyunca yardımcı bir rol üstlenir. Sondaj çamurunun ekipmanların korunması, aşınmanın azaltılması, tünel içinin doldurulması, döşenecek borunun yüzdürülmesi gibi tüm aşamalarda önemli bir görevi vardır. Normal şartlar altında (-5)°C – (+17)°C arasında (polimerlerle bu aralık daha da genişletilebilir) suyu bünyesinde tutan bentonit boru çekildikten sonra da boruyu adeta bir yorgan gibi sarar ve doğal bir koruma tabakası (keson) oluşturur.