Özel Erişim Menüsü

Kazısız Kanal Rehabilitasyon

Kazısız kanal rehabilitasyon
Kazısız rahabilitasyon, altyapı onarımında en avantajlı çözüm.

 

Kazısız rehabilitasyon temizlik ve görüntüleme ile arıza tespiti sonrası önerilen en kalıcı çözümdür. Duruma göre komple ya da nokta kaplama rehabilitasyon yöntemleri kullanılabilir. Günümüzün büyük şehirlerinde yoğun trafik ve çevre şartları göz önüne alındığında kazı yapmaksızın kanalların onarılması zorunlu hale geldiğinden kazısız rehabilitasyon metodu gün geçtikçe önem kazanıyor.

Dayanıklı çözüm için modifiye PVC boru

 

Kazısız rehabilitasyon kullanılan özel olarak yapılandırılmış ve güçlendirilmiş yüksek dayanıklılık özelliğine sahip hafızalı PVC esaslı boruya, modifiye PVC boru adı veriliyor. Tam ve bağımsız yapısal bir bütünlük sağlamak için gerekli malzeme sertliği olan bu boru, darbelere karşı olağanüstü dayanıklılığa ve yüksek derece boyutsal stabiliteye sahip. Her bir boru çapı için (150 mm ila 800 mm arası çaplar) özel olarak üretilen modifiye PVC boru makaralara sarılarak naklediliyor ve stoklanıyor. Makaralar üzerinde, boru çapı ile ters orantılı boru metrajı ve boru çapı ile doğru orantılı malzeme et kalınlığı mevcut durumda.
Makaralar üzerindeki modifiye PVC boruların boru çaplarına ve uygulama tekniğine bağlı olarak, rehabilitasyon öncesi katlanmış (u,h,ı) şekilleri bulunuyor. Modifiye PVC borular, kazısız rehabilitasyon sonrası tüm boru çapları için ilk üretildiği boru şeklini tam olarak alıyor ve mevcut ana boruya entegre oluyor.

KAZISIZ REHABİLİTASYON

Kazısız Rehabilitasyon uygulamalarımızın öncesinde ve sonrasında aldığımız görüntüler altyapılarda ne denli büyük farklar oluşturduğumuzu gözler önüne seriyor.

Üstün Malzeme Özellikleri;
• Depreme dayanıklıdır. (Dayanıklılığı 1997 California depreminde
kanıtlanmıştır.)
• Rehabilitasyon sırasında, hat üzerindeki 90 derecelik dirseklere/yön
değiştirmelere ve borulardaki çap daralmalarına, ana boru içinde
kırışıklık yapmadan mükemmel şekilde uyum sağlar.
• Yanma halinde kendiliğinden sönücülük özelliğine sahiptir.
• Garantili şekilde en az 50 yıl kullanım ömrüne sahiptir.
• Çevre ve insan sağlığına uygunluğu, Amerikan NSF (içme suyu)
Şartnamelerince belgelenmiştir.
• İçme suyu hatlarında da kullanılmaktadır.
(Amerikan NSF Şartnameleri)
• Dört mevsim ve on iki ay, her türlü hava koşulunda
rehabilitasyon/kaplama yapılabilir.
• Atık su hatlarında sızma ve kaçakların önlenmesinde
kesin çözümdür.
• Sürtünmeyi azaltır ve bu şekilde akış hızını (debiyi) artırır.
• Kazısız yöntem olduğu için çevreyi rahatsız etmez, trafik akışını
engellemez.
• Uygulama yapılan kanalın sızdırmazlığı ve dış yüklere karşı
dayanımı tam olarak sağlanmış olur.

Kazısız kanal rehabilitasyon borusu malzeme özellikleri
Kazısız kanal rehabilitasyon borusu malzeme özellikleri
Kazısız kanal rehabilitasyon borusu malzeme özellikleri
Kazısız Rehabilitasyon: Deformasyona uğramış alt yapı hatlarına özel çözüm metodu.

 

Modifiye PVC malzeme kullanılarak yapılan kazısız rehabilitasyon uygulaması metodu; “Modifiye PVC malzeme ile “Fold and Form Method” olarak adlandırılıyor. Modifiye PVC malzemenin üstün
özellikleri sayesinde, katlı olarak deformasyona uğramış alt yapı hatlarının içerisine çekilen modifiye PVC borunun, deformasyona uğramış mevcut borunun şeklini alması ve tam oturma sağlaması ile
metot gerçekleştirilmiş oluyor. Son derece dayanıklı olmasıyla bilinen modifiye PVC malzeme, yapısal anlamda malzemeden ödün vermeksizin yüksek baskı seviyelerini hafifletiyor. “Termal şekillendirme” özelliği sayesinde PVC alaşımlı boru astarı, oluklu ve farklı bir kesitte bile olsa içine gireceği borunun iç kısmının şeklini tam olarak alabiliyor. Modifiye boru astarı; değişen ölçülere, sıkı dirseklere, ofset mafsallara ve diğer düzensizliklere uyum sağlayarak bulunduğu kesitin tam
şeklini alıyor. Dayanıklılığı, esnekliği, yumuşaklığı ve sıkı oturmasının yanı sıra modifiye PVC boru astarı, kimyasal maddelere ve aşınmaya karşı da yüksek direnç gösteriyor. Yıllar süren laboratuvar testleri ve gerçek tesislerde kazanılan deneyim, ürünlerimizin tipik kanalizasyon ortamlarında bozulmayacağını net bir şekilde ortaya koyuyor.

Kazısız kanal rehabilitasyon boru içi
Kazısız kanal rehabilitasyon borusu
Kazısız Rehabilitasyon Uygulama Aşamaları

 

Kazısız rehabilitasyon uygulamasına başlamadan en az 24 saat önce, işlemden etkilenecek olan çevredeki insanlara, işletmelerde ise ilgili kısımlara bilgi verilmesi gerekiyor. Uygulama sırasında akış debisi yüksek hatlarda, kanalı başka yere yönlendirmek için geçici bir baypas sisteminin kurulması gerekebilir. Rehabilitasyon yapılacak olan borunun, kapalı devre kamera sistemi ile boru içinde ilerleyen kameralar kullanılarak incelenmesi yani rehabilitasyon öncesi video görüntülemesinin yapılması gereklidir. Bu işlem yapılırken modifiye PVC boru için ön ısıtma işlemi başlatılır.

Modifiye PVC boru, kapalı bir treyler (kabin) içinde bir makara üzerinde sarılıdır ve astarı ısıtmak için treyler (kabin) içine buhar verilir. PVC alaşımlı boru astarının ısıtılması, döşenecek uzunluğa bağlı olarak bir ila iki buçuk saat arasında sürer. Kabinin içine yerleştirilen Modifiye PVC makarası buhar ile ısıtılır. Isıtılma süresi, kullanılan borunun çapına ve uzunluğuna göre değişkenlik gösterir.

A noktasından modifiye PVC boru verilir

Kazısız kanal rehabilitasyon

A noktasından B noktasına doğru kanal içerisinden çekilir

Kazısız kanal rehabilitasyon uygulaması

B noktasından çıkarılır

Kazısız kanal rehabilitasyon uygulaması

Vinç kablosu, bir menhol/baca içinden kanal aksı kullanılarak diğer menhole kadar çekilir. Diğer menhol içinden yukarı çekilen halat ucu, ısıtılan makara üzerindeki modifiye PVC boruya bağlanır ve alıcı boru içinden yerine doğru vinçle hareket ettirilir. Üzerindeki baskıyı azaltmak için astar, vincin çekme hızı ile aynı hızda orantılı olarak boru içine verilir. Isıtılan ve elastik haldeki modifiye PVC boru, bir müdahale noktasından diğer müdahale noktasına yer vinci yardımıyla çekilir.

Buharlı işlem tapaları, astarın uçlarına takılır ve buhar astarın içine verilir. Buhar, astarı ısıtarak genişletir ve alıcı boru içine sıkıca yapıştırır. Bu işlem normal şartlarda bir saat sürer. Modifiye PVC boru astarı, alıcı borunun düzensiz şekillerine uyar, astar ile alıcı boru arasında yer suyu taşınma potansiyelini azaltmak için sıkıca yapışır ve tam oturma sağlanır. Bir müdahale noktasından diğer müdahale noktasına çekilen modifiye PVC borunun iki ucuna da özel buhar tapaları takılır.

A ve B noktalarına özel buhar tıpaları takılır

PVC alaşımlı boru astarı, tam olarak işlendiğinde uçları kesilir ve düzeltilir. Rehabilitasyon öncesi görüntülemelerde tespiti yapılan parsel, servis bağlantıları (rabıt) özel robotlar kullanılarak açılır.
Uygulama ve servis bağlantılarının açılmasının ardından, rehabilitasyon sonrası video görüntüleme CCTV (kapalı devre TV) video incelemesi yapılır ve görüntüler kayıt altına alınarak raporlanır.

A ve B noktalarına özel buhar tıpaları takılır

Uygulama sonrasında hat; tek parça halinde, uzun ömürlü, depreme dayanıklı ve sızdırmaz yapısıyla maksimum verim sağlamak üzere hazır olur.

A ve B noktaları kesilerek uygulama tamamlanır

Kazısız kanal rehabilitasyon uygulaması

Rehabilitasyon Sonrası Video Görüntüleme

Kazısız kanal rehabilitasyon uygulaması